štvrtok 25. júla 2013

Zapekané nové zemiaky s nakladaným baklažánom

Tento rok sa urodili krásne nové zemiaky. 

Sú úžasné a je ich veľa - čo v praxi znamená, že s nimi experimentujem s vášňou 15-ročného pubertiaka nachádzajúceho sa v blízkosti povoľnej mladej dámy. Občas je aj výsledok vzplanutia podobný - rozpačitý. V takých chvíľach sa utešujem tým, že žiaden na zemiakoch odchovaný Slováčiskoso zemiakmi už sotva dačo vymyslí, ako aj tým, že v jednoduchosti je krása. A vraciam sa k overeným chutiam.

Jednou z nich sú zemiaky s nakladaným baklažánom. K nakladanému baklažánu sme prišli ako k mnohým iným veciam - z nadúrody. Pred troma rokmi nezarodili vôbec a pred dvoma  nám to vynahradili dvadsaťnásobne - kam sa človek pozrel, všade strašil baklažán. Mamka niekde vyňúrala recept, z ktorého som a doteraz padám na kolená - je tým najchutnejším spôsobom konzervácie baklažánu, aký poznám a úplne fantastický je v zime, keď čerstvej zeleniny nie je veľa. Výborne sa hodí do kari, dhalu a rôznych variácií na indické špeciality, fantastický je však aj so zapekanou zeleninou či mäsom.

Zázrak sa skladá z mnohých chutí Indie:

- 1 kg baklažánu
- 125 ml rastliínného oleja
- 30 g morskej soli
- 1 PL kari korenia
- 1 PL čiernych horčičných semienok
- 3 cm čerstvo, najemno nastrúhaného zázvoru
- 4 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 5 červených chilli papričiek
- 2 KL kurkumy
- 1/2 PL korenia garam masala
- 1/2 KL kmínu
- 250 ml vínneho bieleho octa
- 50 g hnedého cukru

Baklažány nakrájame na centimeter hrubé kolieska, osolíme z oboch strán, necháme vypotiť a utrieme. Mladý baklažán netýrame ani týmto spôsobom.

V širšom kastróle zohrejeme na strednom ohni olej, vsypeme kari a horčičné semená a pár sekúnd pražíme, až kým začne rozvoniavať. Pridáme zázvor a cesnak, baklažín a ostatné korenie a asi 15 minút miešame. 

Potom pridáme ocot, cukor, zvyšnú soľ a za občasného miešania necháme cca ďalších 20 minút redukovať tekutinu tak, aby klesla o tretinu. Zmes dáme do pripravených sterilizovaných pohárikov  aobrátené hore dnom ich necháme vychladnúť. Pre istotu ich tiež sterilizujeme namokro, to však v prípadoch, ak chceme nasysliť zásoby na rok alebo viac. 

S takto pripraveným baklažánom, ak ho máme vo výbave, alebo s jeho čerstvo ukuchtenou variantou a zásobou nových zemiakov je už zvyšok jednoduchý. Nové zemiaky nakrájame na priesvitné kolieska a postupne ich v zapekanej mise prekladáme baklažánom. Vrchnú vrstvu zemiakov prelejeme šľahačkovou smotanou (na menší pekáčik dávam asi 120 ml) a posypeme nastrúhaným parmezánom.

Zapekáme asi 30 minút (do zmäknutia zemiakov) na 180 stupňoch. Simple and great.




1 komentár:

  1. zapekane-nove-zemiaky-s-nakladanym.html
    Zapekane zemiaky s nakladanym html :DDD

    OdpovedaťOdstrániť