pondelok 15. júla 2013

Ringlotový koláč s bielym makom so sušienkami a ringlotový lekvár s vanilkou, klinčekmi a slivovicou

Na Miletičke sa nám podarilo kúpiť krásne ringloty. Tak krásne, že len veľmi tesne ušlo trhovisko tmojej hlasnej, radostnej serenáde. Rubínové až čierne, zrelé, až bolo vidno, ako im bublá šťava pod šupkou. Mňam - hneď som vedela, že sa pustím do lekváru. 

Viem - nemá to logiku -nie potom, ako som tu ešte nedávno vyplakávala nad tragikou marhúľ a mojej malej existencie. Nuž, nie som logická :)

Paradoxne sme však hneď vzápätí dostali od rodičov darovaný košík zelených a červených ringlôt, ktorého sa vzdala susedka zo záhrady. Zas som si uplietla bič - tentokrát však bolo tých pár kilečiek len čistou radosťou.


RINGLOTOVÝ LEKVÁR S VANILKOU, KLINČEKAMI A SLIVOVICOU

Babka ma vždy varovala, že sú ringloty nanič. Vzoprúc sa autorite predkov, pokojne a nahlas konštatujem - hlúposť :) Tento lekvár je nielen najlepší, aký som kedy robila, ale tuším najlepší, aký som kedy jedla. Sladký z prirodzenej zrelosti ringlôt, jemne pripomínajúci portské - to z tej slivovičky, voňavý po vanilke a klinčekoch :) A je nádherne, rubínovo červený.

- 3 kg zrelých ringlôt
- 1,8 kg cukru
- 4 vanilkové struky
- 6 klinčekov
- 1 dcl slivovice

Na prudkom ohni rozvaríme ringloty s vyškriabanými vanilkovými strukmi (pridáme osobitne zrniečka, aj vyškriabané struky) a klinčekmi. Ak sú ringloty naozaj zrelé, už po chvíli veľmi rýchlo pustia šťavu a v podstate sa rozpustia. Takto rozpustené ringloty dôkladne prepasírujeme - ostane nám krásna šťava s trochou pyré. Vyvarené vanilkové struky prepláchneme, osušíme a necháme si stranou na vanilkový cukor.

Do prepasírovanej šťavy pridáme cukor a 3/4 pripravenej slivovice, lekvár vrátime na oheň a varíme až do zhustnutia (tanierik necháme vychladiť v mrazničke a zakvapneme horúcim lekvárom - ak po kvapnutí lekváru lekvár netečie a po prejdení nechtom alebo hranou lyžičky ostane kvapka oddelená a nezlieva sa späť, je konzistencia správna). 

Sterilizujeme na sucho - poháre naplneníme, zakvapneme ich slivovicou, zaviečkované ich obrátime dolu hlavou, zabalíme do deky a necháme  cez noc odpočinúť.

RINGLOTOVÝ KOLÁČ S BIELYM MAKOM A SUŠIENKAMI


Biely mak z Jarnej je jednou z mojich najobľúbenejších surovín, ktorou "nadstavujem" koláče. Je jemný, trošku orieškový a v ceste či plnke ho takmer nebadať. 

- 400 g ringlôt, pokrájaných na kúsky
- 150 g  hladkej múky
- 50 g špaldovej hladkej múky celozrnnej
- 100 g mletého bieleho maku z Jarnej
- 150 g rozpusteného masla
- 200 g cukru
- 3 vajcia
- 150 g jogurtu
- 3 ČL prášku do pečiva
- 100 g hrubej múky, cukru a masla na posýpku
- 100 g maslových sušienok

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.

Múku preosejeme a dôkladne rozmiešame s práškom do pečiva a makom. Zmiešaním ingrediencií na posýpku si pripravíme posýpku. Sušienky rukou rozdrvíme na menšie časti. Formu, v ktorej budeme piecť, vytrieme maslom.

Ringloty krátko s 3 PL cukru povaríme (asi 3 minúty).

V osobitnej nádobe rozšľaháme po jednom vajcia s cukrom, postupne pridávame jogurt a nakoniec aj rozpustené maslo. Zľahka zmiešame s múčnou zmesou a vložíme doň trochu ringlôt a trochu sušienok. Zmiešané cesto vylejeme na pripravený plech, pokryjeme najprv ostatnými rozmrvenými sušienkami, potom zvyškom ringlôt a napokon posýpkou. 

Pečieme cca hodinu. Podávame - ideálne - s lyžičkou  ringlotového lekváru :)


2 komentáre: