streda 17. júla 2013

Rýchly dhal z červenej šošovice s mangoldom (barbarská stredoeurópska verzia)

Šošovicový dhal - kráľovná mojich pracovných obedov, lámač rýchlych večerí. Jednoduchý, úžasný a lacný zázrak, ktorého sa obvykle neviem dojesť, či je leto alebo zima. A mangoldom sa neriaďte - bežne ho nadstavujem akoukoľvek inou sezónnou, a nielen listovou, zeleninou.


DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S MANGOLDOM

- 1 hrnček červenej šošovice
- 2 hrnčeky vody
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky alebo 3 mladé jarné cibuľky
- 1 PL ghee
- 1 PL kmínu
- 1 PL čerstvo drveného kardamónu
- 1 PL mletej škorice
- 2 PL nadrobno nakrájanej chilli papričky
- 2 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 PL mletej kurkumy
- hrsť koriandrových listov, pokrájaných nadrobno (v čase núdze sa osvedčila aj petržlenová alebo zeleninová vňať)
- šťava z polovice citróna
- soľ

V hrnci uvaríme do mäkka červenú šošovicu (pomer je vždy 1 diel šošovice na 2 diely vody). Prípadnú vodu, ak nejaká ostala, zlejeme. Mangold umyjeme, usušíme a nakrájame na tenšie pásiky.

V panvici nasucho krátko opražíme suché korenie, pridáme ghee a po rozpustení na ňom krátko opražíme cibuľku s chilli. Pridáme uvarenú šošovicu, zázvor a osolíme podľa chuti (ja spravidla nesolím vôbec). Vložíme mangold a krátko dusíme, akurát, aby zavädol. Pridáme podľa chuti citrónovú šťavu a štedrú hrsť koriandru.

Tešíme sa z toho, že nás hladných nedostanú.

1 komentár:

  1. to je uplne suprova jednoducha verzia..a dokonca si konecne omilostila koriander :) mnam

    OdpovedaťOdstrániť