utorok 23. júla 2013

Koláčik z krehkého cesta z ružového korenia s plnkou z višní, amaretta, mascarpone a marcipánu

O raji v BelEj som už písala. Casa B., zušľachtený kúsok Banskej Belej, je domček, pri ktorom je zjavné, že sa niekto s veľkou starostlivosťou a vkusom stará o každý jeho centimeter.

Takže, keď sa zavelí, balíme deky, bulvár, zásoby na kotlíkový guláš a koláče a potom sa dva tri dni kocháme, roztopašne váľame v robení ničoho, aby sme sa večer rozmarne posťažovali, ako nás to celkom, ale úplne zničilo a v krásnej, malej kamennej stavbe statočne prechrápali noc. Medzitým sa občas rozprávame a niekedy, veľmi výnimočne, hráme.  


Čo sa koláčikov týka, tentokrát nebolo veľa času na vypekanie. V takých chvíľach sa najradšej spoľahnem na krehké cesto a zásoby - v tomto prípade tvorené najmä višňami. A keďže sa mi pri prehrabávaní sa rozzaváranou kuchyňou dostalo do rúk aj krásne ružové korenie, ktoré je prirodzene sladké, povedala som si, že uvidím, čo cesto znesie.

Nebol to zlý nápad - nielenže sa nikto nesťažoval, ale korenie cesto krásne spikantnelo.



Koláčik z krehkého cesta z ružového korenia s plnkou z višní, amaretta, mascarpone a marcipánu

Na cesto:

- 200 g polohrubej múky
- 150 g studeného masla
- 60 g múčkového cukru
- 2 žĺtky
- 1 PL vanilkového extraktu
- 50 g dôkladne rozdrveného ružového korenia

Na plnku:

- 300 g odkôstkovaných višní
- 200 g cukru
- 50 g strúhaného marcipánu
- 50 ml amaretta
- 250 g mascarpone
- 1 vajce
- 1 PL povoleného masla

Vyhrejeme rúru na 170 stupňov.

Suroviny na cesto dôkladne zmiešame, vytvoríme guľu a necháme cca hodinu odležať.

V čase, kým cesto odpočíva, rozvaríme višne a dôkladne prepasírujeme. Keď sú prepasírované, pridáme cukor a amaretto a necháme vychladnúť. Osobitne vymiešame mascarpone s vajcom a maslom a keď višňová zmes vychladne, dôkladne ju zmiešame s mascarpone. 

Cesto vyvaľkáme na plech a naslepo (zaťažené suchými strukovinami alebo keramickými guľôčkami) predpečieme (asi 10 minút). Do predpečeného cesta vložíme pripravenú višňovú zmes a pečieme asi 40 minút. Výsledkom má byť cesto upečené do zlatista a v zásade stuhnutá plnka - bude sa ešte trochu triasť, po vychladnutí ju však vložíme do chladničky a necháme stuhnúť, ideálne cez noc. 

Výsledok nevyhrá miss - komu prekáža jeho jednoduchosť, prikryje ho napr. vymiešanou osobitnou vrstvou mascarpone, na ktorú môže pridať ovocie. Mne sa však tá svätá prostota páči - chuť plná sladkého marcipánu, kyslosti višní a mliečneho podtónu z mascarpone je o to prekvapivejšia.

A na objednávku, dodávam rez koláčika :)





1 komentár:

  1. jeej kraaaaaasny, dakujem, prosim si cely pre seba (aj so vsetkymi ostanymi:D )

    OdpovedaťOdstrániť