piatok 5. júla 2013

Hráškovo-kalerábová polievka s tatarákom z hrášku, kôpru a údeného lososa

Áno, ono to vyzerá, že tieto dni žijeme len na polievkach a koláčoch. Popravde - žijeme len na polievkach. Koláče, z tých sa nám síce čo - to ujde, väčšinu však rozdáme.

Čo si budeme hovoriť, polievka je grunt. A keď sa po ďalšej 12-hodinovej seanse administratívnych krýs konečne dostaneme domov, polievka zo záhradky je naša teplá, zeleninovú paprčku podávajúca záchrana.
 
Takto nám ostal doma ešte čerstvý hrášok a kaleráb - nebolo treba veľa vymýšľať.

Hráškovo-kalerábová polievka

- 4 mladé kaleráby, nakrájané na kocky
- niekoľko hrstí mladého hrášku
- 0,3 l vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- soľ
 

Kaleráby dáme variť do pripraveného vývaru, varíme takmer do mäkka. Pred dovarením k nim pridáme hrášok. Nevaríme ich spolu od začiatku, keďže kalerábom trvá dlhšie, kým sa uvaria a hrášok nechceme dlhým varom zničiť.

Po uvarením rozmixujeme tyčovým mixérom, odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, dosolíme. Voilá - celá veda :) Výsledok však stojí za to. Trik tejto polievky je v tom, aby bolo vývaru akurát tak, že zeleninu prikryje, aby bol výsledok po rozmixovaní príjemne hladký, nie vodový. To je cieľ, na ktorý treba myslieť pri dávkovaní jednotlivých surovín.

Polievka je jemná, príjemná a sladká. Aby sa v nej zvýraznila ďalšie chute, dorobila som na rýchlo provizórny takmer tatarák.

tatarák Z hrášku, kôpru a údeného lososa

- 150 g mladého hrášku
- 150 g údeného lososa, plátky pokrájané na menšie kúsky
- hrsť čerstvého kôpru

Hrášok veľmi krátko, iba aby stratil surovosť, povaríme a trochu rozpučíme klasickým pučidlom v hrnci - pučením sa vyhneme naháňaním hráškov vyskakujúcich z taniera. Dôkladne zmiešame s lososom a kôprom. Do formičky na vykrajovanie natlačíme napevno v tanieri, v ktorom sa bude polievka podávať, pripravenú zmes. Zalejeme teplou polievkou, podávame, tešíme sa zo života.



1 komentár: