piatok 11. októbra 2013

Smrteľne dobrá čokoládovo-cukinová bábovka

Dalo by sa dlho rozjímať nad tým, čo dvihne náladu v tejto predzime, keď vonku leje ako z krhly, babie leto neprichádza a huby síce možno rastú, ja sa však do lesa nedostanem, pretože v práci je toho aj tak po krk a dovolenku sa chystám vyčerpať na prerábku kuchyne a na predvianočný čas, keď budem nezastaviteľným bláznom pri pečení vianočných cukroviniek. 

Zamýšľať sa však dlho netreba. Pretože v ťažkých chvíľach tu je pre dievča vždy čokoláda.

Spomínala som prerábku kuchyne? Bude čoskoro, preto míňam zásoby, kým môžem, aby som ich zbytočne nepresúšala kade tade vyhostené v krabiciach poschovávaných pod plastovými igelitkami. Takto vlastne vznikla aj táto bábovka - posledné tabuľky čokolády, kávy (zbožňujem, ako vie kúsok kávy ešte viac podčiarknuť čokoládu), zvyšky kokosu (šťavnatý kokos s kakaom nikdy nesklame), víťazstvo nad ďalšou zlikvidovanou dyňou pod stolom (vďaka ktorej bude bábovka krásne vláčna). Naviac, topenie čokolády ma vždy akosi ukľudní. Svet sa zastaví, čokoládka sa roztápa, ležérne si ju motám v miske - len ja a hodvábne čierny tmavý poklad - paráda.



ČOKOLÁDOVO - CUKINOVÁ BÁBOVKA

- 2 poháre na jemno nastrúhanej cukiny alebo tekvice
- 2 vajcia
- 1/2 pohára masla izbovej teploty
- 1/2 pohára rastlinného oleja
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 PL čerstvo mletej kávy
- 1 pohár strúhaného kokosu
- 1/2 pohára kyslej smotany
- 2 a pol pohára hladkej múky
-3/4 pohára kakaa
- 200 g tmavej čokolády, nakrájanej na malé kocky
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 2 poháre tmavého cukru

Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.

Rozšľaháme maslo, ktoré zmiešame s olejom a cukrom. Po jednom vmiešame vajcia, vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Nakoniec primiešame nastrúhanú cukinu.

Múku, sódu, prášok do pečiva, štipku soli, kakao, mletú kávu a kokos dôkladne premiešame. Sypkú zmes po častiach vsypeme do maslovej hmoty, opatrne ju zapracovávame kuchynskou stierkou. Výsledkom bude pomerne hustá masa, do ktorej ako posledný krok zapracujeme 50 g nalámanej čokolády.

Bábovkovú formu vymastíme olejom a vysypeme kakaovým práškom. Pečieme asi 40 minút. Po dopečení odpočinúť v trúbe, potom ďalších 30 minút schladnúť. Ešte teplú ju vyklopíme z formy.

Medzičasom v nádobe s dvojitým dnom (nad parou) roztopíme zvyšnú čokoládu so šľahačkovou smotanou. Necháme zľahka vychladnúť.

Schladnutú čokoládovú ganáž (nenecháme ju vychladnúť a struhnúť, iba ju trochu ochladíme) prelejeme na pripravenú bábovku.

Výsledkom je čokoládová bomba. Ak je na vás čokolády priveľa, ideálne je pridať k nej zmrzlinový kontrast  - a nemusí to byť nevyhnutne zmrzlina tekvicová, ako na (nie príliš podarenom) sprievodnom obrázku - my máme napríklad teraz doma úžasný kyslastý slivkový sorbet, podľa receptu z blogu trikopecky.cz :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára