nedeľa 13. októbra 2013

Plnené conchiglioni s hríbovou omáčkou

Narodila som sa v rodine vášnivých jedákov a hubárov. V zásade sa považujeme za celkom vzdelaných a zvedavých ľudí, charakteristika predtým je však presnejšia - naše konverzácie sa točia prevažne o tom, čo sme jedli/budeme jesť, čo sme varili/budeme variť a či budú rásť/rastú.

Vášeň je vášeň.

A hoci som mu dlho ako čierna ovca rodiny vzdorovala, priznávam, že na tom hubárčení niečo je. Vojdete do lesa a zdravý rozum necháte za jeho hranicami. Jediné, čo existuje, ste vy, váš maličký nožíček, otravný prázdny košík a spravidla aj konkurencia z príbuzenstva, ktoré každú chvíľu zreve víťazoslávne: "Mám!" A potom, po ošiali, ak ste mali naozaj šťastie, platíte - hríby je potrebné očistiť a spracovať.


Tento víkend bola na hríboch krstná a nazbierala dva preplnené košíky krásnych sucháčov a masliakov.Väčšina z nich šla na sušenie na vianočnú kapustnicu - za statočnú hrsť sme si však urvali aj my a jediné, čo nám ostalo, bolo vymyslieť, ako si nimi spestriť októbrový víkend.

PLNENÉ CONCHIGLIONI S HRÍBOVOU OMÁČKOU

- 400 g conchiglioni (obrovské cestovinové mušle), uvarené podľa návodu na obale

Na plnku:

- 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
- kúsok masla
- 400 g čerstvého kozieho syra
- cca 400 g nadrobno pokrájaných čerstvých, očistených hríbov (masliaky, suchohríby, dubáky, kozáky, a pod.)
- 200 g zeleru, nakrájaného na drobné, niekoľko milimetrové kocky
- 4 stredné paradajky, sparené v horúcej vode a ošúpané, nakrájané na drobné kocky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 300 g strúhaného parmezánu
- hrsť hladkolistého petržlenu

Na hríbovú omáčku:

- 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 PL oleja
- 1 PL drteného kmínu
- 100 ml hydinového vývaru
- cca 600 g čerstvých, očistených hríbov, nakrájaných na hrubé plátky alebo na štvrťky
- 100 ml mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 3 PL hladkej múky
- soľ
- čierne korenie
- hrsť hladkolistého petržlenu


Na plnku si na rozpálenom masle speníme do sklovita cibuľku. Pridáme hríby a zeler, sprudka osmažíme, stíšime oheň a dusíme asi 20 minút. Následne pridáme paradajky a varíme ešte asi 5 minút. Potom pridáme čerstvý kozí syr a neustále ho miešame, kým sa nerozpustí. Dosolíme a okoreníme podľa chuti, primiešame nakrájanú petržlenovú vňať.

Uvarené cestoviny rozložíme na pekáč a naplníme ich hríbovou plnkou. Štedro posypeme strúhaným parmezánom a krátko zapečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov. Keď je parmezán na mušliach do zlatista roztopený, okamžite cestoviny vyberieme z rúry. Toto je dôležitý krok; ak by sme cestoviny nechali v rúre neprimerane dlho, stvrdli by.



Pripravíme si omáčku, ktorá bude krásne dopĺňať sladkokyslú chuť plnených mušlí. Najemno nakrájanú cibuľku speníme na oleji a dusíme do sklovita. Pridáme hríby a kmín a dusíme asi 10 minút. Podusené hríby zalejeme horúcim vývarom a ďalších 10 minút varíme.

V mlieku si rozhabarkujeme múku a pridáme aj trochu tekutiny z dusiacich sa hríbov. Mlieko vlejeme do hríbov a za neprestajného miešania počkáme, kým omáčka stuhne. Prilejeme šľahačkovú smotanu, dôkladne rozmiešame, podľa chuti osolíme a okoreníme. Ozdobíme natrhanou petržlenovou vňaťou a podávame spolu so zapečenými mušľami.


2 komentáre:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 90 000 pozbieraných receptov. Denne máme okolo 40 000 klikov od užívateľov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hrozne sa mi paci tento recept..akurat obvykle nedokazem skonzumovat cibulu v omacke, ktora sa podava k cestovinam. tu vynecham a spravim :)

    OdpovedaťOdstrániť