utorok 22. októbra 2013

O jablkovej sezóne (a jablkovom koláči a jablkovo-camembertových plackách)

Vždy, keď sa babie leto láme so zimou (s-príšerným-novembrovým-sychrom-ktoré-čaká-za-rohom), je prehliadka každoročnej jablkovej úrody jednou z mála vecí, ktoré mi zaručene spravia náladu.

Tento rok nie je nijak iný. Do Freshmarketu sme opäť prišli na jablkové hody, ktoré sa pomaličky, ale predsa každým rokom zlepšujú. Veľkým plusom bol ako po minulý rok pomerne slušný výber rôznych odrôd jabĺk, aj keď sa mi akosi stále žiada viac. Ešte väčším bolo, že sa okrem jabĺk na podujatie nazvané jablkové hodovanie dostavil konečne aspoň malý výber predajov iných jablkových produktov - šťavy, octu, čatní - a na moje veľké potešenie aj sajdru (cider) značky Jablčnô (pozn. latentných alkoholikov: je výborný, nevieme sa ho dopiť - a kto je zvedavý, na www.jablcno.sk je aj mapa predajcov).

Na jablkovú nôtu bude aj tento záznam z čoskoro už neexistujúcej, po rodičoch zdedenej prehistorickej kuchyne. Po statočnom nákupe niekoľkých kíl jabĺk a niekoľkých fliaš sajdru bola len otázka času, kedy sa nám jablká zunujú v surovom stave a pár z nich pôjde do rúry. Žiaľ, cider sa nám nezunoval (najmä môjmu mužovi, ktorý jeho konzumáciu evidentne považuje za základný nástroj uspokojenia potreby hydratácie organizmu), takže sme ja aj jablká museli chvíľu čakať, kým sa mi podarilo jednu fľaštičku starkému priamo spod nosa uchmatnúť a použiť ju pri pečení. Preto je tento blog písaný až pár týždňov po jeho opakovanom nákupe :)



JABLKOVO-SAJDROVÝ KORENENÝ KOLÁČ

Na jablká:

- 6 veľkých zelených jabĺk, ideálne odroda Granny Smith, ošúpaných a nakrájaných na plátky
- 250 ml jablčného cider-u (ideálne Sajder z jablčnô :))
- 120 g bieleho kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 zvitok celej škorice
- 4 klinčeky

Na koláč:

- 200 g hladkej múky
- 3 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sódy
- 100 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 2 väčšie vajcia
- 2/3 pohára kyslej smotany
- 2 PL škorice
- 2 PL mletého kardamónu
- 1 PL čerstvo mletého bieleho korenia
- štipka soli

Vyhrejeme rúru na 180 stupňov.

Začneme prípravou jabĺk, v podstate jablkového kompótu. Do hrnca so širším dnom vlejeme cider, vložíme škoricu a klinčeky a tiež pripravené jablká, ktoré premiešame s cukrom, opatrne, aby sa nepolámali. Postavíme na oheň a privedieme k varu. Varíme prikryté asi 5 minút, až kým jablká mierne nepovolia. Nevadí, ak nebudú všetky zaliate tekutinou - na ich zmäknutie postačí aj para. Dve tretiny jabĺk odložíme stranou, tretiu tretinu rozmiešame na pyré (na pyré sú najvhodnejšie najuvarenejšie kúsky zo spodku hrnca). Šťavu nevylejeme, ale prelejeme do druhého hrnca - budeme z nej robiť sirup.

Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Následne po jednom pridáme vajcia, krátko premiešame a pridáme jablkové pyré.

V osobitnej miske si dôkladne premiešame múku, soľ, prášok do pečiva, sódu, škoricu a kardamón a preosejeme ich do maslovej hmoty. Napokon pridáme smotanu, ktorá cesto zjednotí. Po vymiešaní by sa nám mala v hrnci objaviť hmota na oko trochu podobná tekutejšiemu kysnutému cestu. Vložíme ju do okrúhlej, vymastenej formy a zarovnáme.

Na povrch koláča rozložíme jablká a pečieme 50 - 60 minút, až kým špáradlo alebo iná kuchynská vymyslenina, ktorú na tento účel používame, nevyjde po zapichnutí do koláča suchá.

Asi desať minút pred dopečením koláča postavíme na oheň odloženú šťavu z cideru, z ktorej sme vyňali korenie a na prudkom ohni zvaríme za niekoľko minút na hustý sirup. Ak sa nám zdá, že chýba cukor, po lyžiciach ho pridáme. Sirup vylejeme na ešte horúci, práve dopečený koláč. Výsledkom by mal byť hutný, veľmi šťavnatý koláčik so sladkým, ľahko skaramelizovaným sirupom na povrchu a jemne kyslastými jablkami ako doplnkom.


V prípade, ak by ste nemali chuť na sladké, ponúka sa aj skvelá syrovo-jablková alternatíva. Podobné placky som sa už dlho chystala napiecť, presvedčená, že krémová chuť zrelého camembertu spolu s ľahkou jablkovou sladkokyslosťou nebude chybou. Trochu som sa bála výslednej konzistencie, nebolo však čoho - placky zmizli asi do pol hodiny a bola som rada, že som ich vôbec stihla aspoň úchytkom nafotiť.


JABLKOVO-CAMEMBERTOVÉ PLACKY
asi 12 ks

- 100 g hladkej múky 00 (špeciál)
- 100 g hladkej múky T650 (chlebová)
- 60 g masla
- 2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 ČL práškovej horčice
- 60 g ovsených vločiek + trocha na posypanie
- 1 ČL svetlého cukru muscovado (dá sa kúpiť napr. v potravinách Marks & Spencer)
- 5 - 6 PL kyslej smotany
- 120 g syra camembert, nakrájaného na kocky s väčšou hranou cca 1 cm
- 1 veľké jablko, ošúpané a nakrájané na drobné kocky

Vyhrejeme rúru na 200 stupňov a väčší plech vyložíme papierom na pečenie.

Múku, soľ, prášok do pečiva, cukor a ovsené vločky dôkladne premiešame prstami zapracujeme postupne maslo, až kým nevytvoríme drobeničku. Pridáme 3 - 4 PL smotany, dôkladne rozmiešame a nakoniec pridáme jablká a camembert.

Pri zapracovávaní tejto masy sa vám možno bude chvíľami zdať, že som nebola pri zdravom rozume - ak je veľmi sypká, pridajte ešte kúsok masla, popravde však, po pridaní syra a prehnietení cesta syr, ak bol pekne zrelý, urobí svoju prácu a masu krásne spojí.

Spojenú hmotu vyvaľkáme asi na 2 - 3 cm hrúbku a vykrajujeme z nej okrúhlym vykrajovátkom (asi 6 cm v priemere sú ideálne). Zvyšné cesto zľahka opäť spojíme, roztlačíme a vykrajujeme ďalšie placky, kým sa cesto neminie.

Zvyšnou smotanou placky potrieme a povrch zľahka posypeme trochou ovsených vločiek. Pečieme 15 až 20 minút do zlatista, po očku kontrolujeme, aby sa nám syr príliš neroztopil. Necháme vychladnúť na mriežke.

Podávame teplé alebo vychladené, ideálne so šalátom, polievkou alebo príjemnou pomazánkou. Ak je na to čas - v našom prípade boli zlikvidované iba tak, a to rýchlosťou blesku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára