nedeľa 23. júna 2013

Morušový koláč s posýpkou a domácou malinovou zmrzlinou

Tento blog nie je o Kláre, faktom ale je, že patrí k jedným z najvďačnejších stravníkov a experimentátorov - a tiež veľmi talentovaných kuchárok a kamarátok :) Už pár dní so mnou máva vírus a hoci sa starký stará, ako môže, Klára mi zachránila život a poslala mi výborné kari aj polievku v deň, keď som sa nevládala dvihnúť z postele (zato som sa v duchu hesla "hladných nás nedostanú" rozhodne vládala najesť).

Kombo koláčik s posýpkou a domáca zmrzlina preto dnes mala Klárika ako poďakovanie. Nehovoriac o tom, že sezóna nadiktovala, čo sa bude podávať - naša moruša opäť krásne rodí a maliny sú tak sľubné, že pokojne likvidujem zvyšné zásoby z mrazničky.



MORUŠOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

na koláč:

- 5 PL jogurtu
- 1 vajce
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 1 PL mletého badiánu
- 2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 0,5 kg moruší 

na posýpku:

- 70 g masla
- 70 g hladkej múky
- 70 g cukru
- 2 PL mletej škorice

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.

Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, štipkou soli a badiánom. V druhej, samostatnej miske, vymiešame cukor s vajcom, do ktorého postupne pridávame jogurt.

V osobitnej miske si pripravíme posýpku - všetky ingrediencie dôkladne premiešame.

Do misy s vajíčkom postupne pridávame múčnu zmes, miešame, kým sa nespojí v liate cesto. Zmiešanú zmes nalejeme do tortovej formy s odnímateľným dnom (20 cm), na dno štedro rozložíme moruše, ktoré prikryjeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre cca 30 minút.

Podávame s čerstvými morušami, ktoré sa nezmestili do koláča. A so zmrzlinou, ak sa nám ju chcelo deň predtým pripraviť :)



SMOTANOVÁ MALINOVÁ ZMRZLINA

- 300 ml mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 4 veľké žĺtky
- 1 vanilkový lusk

- 50 g medu
- 0,3 kg mrazených malín (môžu byť aj čerstvé, mrazené však proces urýchlia)
- 2 PL griotky

V hrnci privedieme k bodu varu smotanu s mliekom a vanilkou (vanilkový lusk som vyškriabala do smotany, ale nehospodárne som tiež prihodila aj samotný, už vyškriabaný lusk).

V kovovej nádobe vyšľaháme žĺtky s medom, potom nádobu postavíme do hrnca s vriacou vodou a šľaháme, kým nie je z masy hustý krém.Necháme obe zmesy mierne schladnúť a opatrne ich spojíme tak, že žĺtkovú zmes lejeme do smotanovej. Následne počkáme, kým úplne vychladnú.

Keďže nemám doma zmrzlinovač, po vychladnutí sa zmes šupla na plech a do mrazničky, asi na dve hodiny. Po dvoch hodinách zmes vyberieme a vmixujeme do nej maliny a griotku, opäť prešľaháme, aby sme rozbili kryštály ľadu. Zopakujeme po ďalších dvoch hodinách, prípadne - pre istotu - znova. Pred spaním a po poslednom šľahaní zmes - ak ju chceme mať v osobitných nádobách - do týchto nádob, prípadne do jednej veľkej, rozlejeme.

Jediná ďalšia starosť je vytiahnuť zmrzlinu chvíľu pred podávaním, aby mierne povolila a premyslieť, čo sladké by k nej ešte pasovalo :)



2 komentáre: