Projekt Zjedz záhradu, o ktorý sa každý rok snažíme, je romantický, dobrodružný a zdravý. Ale ak sa držíme hesla "ani zrno nazmar," ktoré som v časoch blahej pamäti hrdo nosila na blankytnomodrom tričku po otcovi spolu s krásnym logom kombajnu a ktoré je našim rodinným mottom hneď po "hladných nás nedostanú," občas sa dostaneme do trochu exotickejších situácií, než je opekanie kuracích pŕs.
Napríklad včera - poniekoľkohodinovom lúskaní ďalšej várky urodeného hrášku (z ktorého nezjedená časť poputuje rovno na zblanžírovanie a do mrazničky), bol čas na nechtíkovú masť, na ktorú prisahajú všetky ženy v našej rodine už od čias starej matere a na ktorú som (vo verzii s kokosovým olejom) naučila aj požehnané množstvo kamarátok. Po zpražení nechtíkovej masti z dvoch litrov kokosového oleja mi vyvstalo pár kusov - nechtíka. Čo s ním?
Nechtík lekársky (kalendula) je jedna z u nás najčastejšie používaných liečivých bylín, v kuchynskom využití sa z jeho oranžových odrôd, pretože zľahka farbia dožlta, niekedy kvety používali ako náhrada šafránu. Náhrada šafránu? Rizoto!
krémové Rizoto s mladým
hráškom, slaninou a nechtíkovým kvetom
- 2,5 dl bieleho vína
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka guľatozrnnej ryže (Arborio)
- 1 šálka čerstvého mladého hrášku
- 1 hrsť sušených nechtíkových kvetov (okvetie)
- 5 plátkov oravskej slaniny, nakrájaných nadrobno
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, nakrájaný nadrobno
- 1 PL olivového oleja
- parmezán
- soľ
Na oleji speníme cibuľu, cesnak a slaninku, pridáme sušený kvet a opekáme do sklovita. Pridáme ryžu, krátko opražíme a zalejeme vínom. Miešame, kým sa víno neodparí a nevsiakne do ryže. Postupne pridávame po naberačkách vývaru - vždy jedna naberačka, miešame, kým nevsiakne, potom pridáme ďalšiu. Opakujeme, kým nie je ryža al dente, teda na skus mierne nedovarená, pričom konzistencia je kašovitá, nie suchá.
Podávame s nastrúhaným parmezánom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára