nedeľa 30. júna 2013

Krém z mladých cviklových listov podávaný s pečenou minicviklou a čerstvým kozím syrom

Záhrada je v plnom prúde. Napriek tomu, že máme šialené počasie a jeden týždeň sme v trópoch, druhý vo februári, naša záhradka, a najmä starostlivé ruky ema a generála,  mi ako každý rok ponúkajú úžasný priestor na sebarealizáciu a rôznorodé plnenie žalúdkov.

Len teraz sa v rôznych štádiách rastu nachádzajú hrach, karotka, cibuľa, zemiaky, šalotka, rôzne druhy šalátov, vrátane rukoly  a polníčka, špenát, cvikla, sladká konzumná repa, papriky, kaleráb, reďkovky, a tony rôznych byliniek, z ktorých mnohé už odkvitajú a chystajú sa na nový kvet. Nevraviac o ovocí - po jahodovej sezóne sa vraciame k zberačskému štádiu a likvidujeme maliny, jostu, ríbezle, morušu, egreše a najnovšie aj našu krásnu veľkú čerešňovišňu, ktorá je vždy prvým krokom k záplave pravých, krvavých višní, do ktorých sme blázni.

Všetko to má len jeden problém - všetko treba spotrebovať, spracovať a ideálne ešte čerstvé skonzumovať, alebo aspoň zamraziť či zavariť. Tu niekde začína moja radosť a nočná mora súčasne.

Napríklad - čo s takými cvikličkami. Milujem rubínovú cviklovú polievku, boršč, a všetky verzie cvikly, vrátane jej jednoduchej, pečenej verzie. Akurát sme v štádiu, keď majú cvikly  2 - 3 cm v priemere a prekrásne zelené listy, ktoré sú úplne jedlé, no častokrát sa na ne zabúda. Vlastne aj tentokrát - v pláne bola polievka z pečenej cvikly, keď som však po dopečení buliev videla, aké sú krásne estetické, prišlo mi ich ľúto len tak rozmixovať.  A tak som vymyslela inú variantu, vychádzajúc z toho, že zelené listy na spôsob špenátovej polievky nikdy nesklamú.



Krém z mladých cviklových listov podávaný s pečenou minicviklou a čerstvým kozím syrom

- 5 - 6 ks mladých cviklí, aj s listom
- 1 veľký zemiak
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL šľahačkovej smotany
- soľ

Cvikle odrežeme od listov, asi 1 cm nad buľvou a dáme piecť do rúry rozpálenej na 200 stupňov, spolu so zemiakom. Pečieme asi 10 - 15 min. Listy umyjeme a nakrájame na pásiky, spolu so stonkou.

Na oleji speníme cibuľku s cesnakom, do sklovita. Pridámena nakrájané cviklové listy a dusíme asi 10 min. Zalejeme vývarom a necháme zovrieť. Kým zovrieva, olúpeme si upečenú cviklu, nakrájame ju na kolieska a dáme stranou. Olúpeme tiež upečený zemiak a nakrájame na kocky.

Keď vývar zovrie, pridáme zemiak  a zmes rozmixujeme, aby mala hladučkú konzistenciu. Vypneme oheň a rozmiešame v nej šľahačkovú smotanu.

Podávame s kozím syrom a pripravenými upečenými cvikličkami.

2 komentáre:

  1. hm,to by ma nenapadlo pouzit cviklove listy..ale je pravda ze do ochutnania tvojho borscu som tvrdosijne odmietala aj cviklu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Cviklové listy dusené, v polievke, ceste, sú ako všetko zelené jedlé kadečo - chuťovo neutrálne, ale vedia spestriť jedálniček (a minúť záhradu do posledného stebla). Nedávno som s nimi robila aj quiche, tiež som nimi nahradila špenát - osvedčilo sa.

    OdpovedaťOdstrániť