Prisámvačku, nefláka. Už v apríli sme spásli krásny polníček
Kvitne jabloň, hruška, bižalma aj moruša.
Cibuľa aj cesnak rastú, jahody kvitnú, bôb sa žmrlí zo zeme, zimný cesnak odkvitá.
Priznávam bez mučenia, roky nepoznám lepšie využitie žihľavy, než je čaj. Mávame jej nasušenej hneď niekoľko vriec a všetky ich vždy stihneme v dlhej zime popiť. Do varenia som si však trúfla iba tento rok. Mohli ma všetky múdre knihy presviedčať, strach slečinky z popŕhlenia bol väčší než chuť experimentovať. Až kým som sa pár týždňov dozadu nenaštvala a nepustila som sa do žihľavovej omelety. A - pánabeka - nevedeli sme sa dojesť.
Odvtedy sa so žihľavou hrám, keď môžem. Tak sme dnes mali žihľavový koláč. Mali - z veľkej časti ho už niet.
Nie je treba vyčkávať na fresh & ours - žihľavy je všade habakuk. Koláč nie je žiaden kulinársky zázrak - zmeska receptov na špenátový quiche, lenivosti ( kupované lístkové cesto) a kopy, kopy žihľavy.
CESTO:
- 500 g kúpeného lístkového cesta
NÁPLŇ:
- 5 až 6 veľkých hrstí mladej žihľavy (sviežozelené končeky)
- 250 g údenej šunky bez kosti
- 2 stredné vajcia
- 1 veľká kyslá smotana
- 1 veľká cibuľa
- plátok masla
- soľ
- čierne korenie
- cesnak
- 200 g nahrubo postrúhaného ementálu na posypanie
Príprava je jednoduchá. Na masle podusíme najemno pokrájanú cibuľu, keď bude dosklovita, pridáme nahrubšie pokrájanú šunku. Medzičasom vriacou vodou v cedítku sparíme žihľavu - akurát tak, aby dáma zamdlela. Po odkvapkaní ju pridáme do dusiacej sa zmesi, osolíme, okoreníme, odstavíme z ohňa. Do teplej zmesi pridáme kyslú smotanu, roztlačený cesnak a necháme vychladnúť - inak by sa nám zrazili vajcia.
Trúbu si medzičasom rozohrejeme na 180 C a do nízkej koláčovej formy uložíme cesto. Cesto je lepšie klásť tak, aby presahovalo okraje formy - pri pečení sa zrazia, takže ak presahujú, stále dokážu aj po upečení zachovať tvar menšej misky.
Ak nám zmes vychladla, pridáme vajcia a dôkladne premiešame. Opatrne položíme vychladnutú zmes na cesto, posypeme nastrúhaným syrom a svižne šupneme do rúry, aby sa nám cesto veľmi nerozmočilo.
Pečieme do zlatista a do chrumkava, podávame za tepla, s čerstvým šalátom.
Tak som si to cele presla, pozdava sa mi veru ten recept. Len by som musela od vas odkupit zihlavu. :) Doteraz som inak netusila, ze sa da aj jest. :))
OdpovedaťOdstrániť(sofa)
zihlavu si mozes natrhat kdekolvek dost daleko od cesty .)
OdpovedaťOdstrániť