sobota 4. mája 2013

Púpavový med

Je to jedna z mojich prvých spomienok na detstvo. Mama nás ťahá na lúku sídliskového malomesta, ktorá, keď príde sezóna, je žltejšia než všetky repkové polia sveta. Na tých pár dní, púpavy kvitnú zúrivo, patrí im svet, nedajú sa. Zbierame všetci žlté hlávky, dlane máme hnedozelené a lepkavé, púpavy vädnú, utekáme domov, mama varí med. Mama varí med! Najlepší na svete.

Myslím, že púpavový med sme vtedy varili prvý a posledný krát. A beztak, spomienka je jedna z najintenzívnejších.

Nerobme si však ilúzie. Kým púpavové mladé listy sú fantastická a zdravá jarná nadstavba šalátov, púpavový med nie je viac, než ochutený cukrový zvar. Ale aký dobrý zvar! Minulý rok som sa k nemu vrátila a musím povedať, že mascarpone či maslo vymiešané s púpavovým medom je fantastické osvieženie na koláčoch, cheesecakoch, cupcakoch a podobných záležitostiach. A keďže naša záhrada je plná ponúkajúcich sa púpav, spáchala som menšie púpavové jatky a medík si urobila znova. 

A robím ho takto:

- asi 400 púpavových hlávok
- kilo cukru
- jeden, ideálne chemicky neošetrovaný, citrón
- liter vody

V prvý deň zbieram. Už pri zbere kvetov z kvetov jemne vytriasam chrobač, hlavne mravce zvyknú radi tmoliť. Zbieram pritom len plne otvorené kvety, za sucha a slnečna. Čo najskôr po zbere ich zalejem litrom vriacej vody, po miernom ochladnutí pridám na plátky nakrájaný citrón, a nechám do ďalšieho dňa lúhovať.

Druhý deň zmes precedím cez dvojitú gázu do hrnca, poriadne ju pritom vyžmýkam. Pridám kilo cukru, nechám zvrieť a ďalej varím aj 3 - 4 hodiny, kým nemá konzistenciu medu. Nalejem do vysterilizovaných pohárov a zaviečkujem. A iba pre istotu, a tiež pre ich umytie, ich ešte rýchlo na 60 C cca 10 minút povarím. Z litra nám vyjdú asi dva takéto poháriky.


Niekto pridáva ešte pomaranče, ale mne sa akosi nechce tú chuť komplikovať. V každom prípade, ak máte chuť na púpavový med, ostáva už len pár dní - inak sa bude dať do púpavy len fúkať :)


2 komentáre: