nedeľa 12. októbra 2014

Čerstvý domáci tvarohový syr s bylinkami

Taká hlúposť a toľko radosti!

O domácej lučine, resp. čerstvom tvarohovom syre, čítam na rôznych miestach už nejakú dobu, recepty sa mierne líšia, ľudia sú nadšení, vravím si: zaujímavé, potom však recept zatvorím a blúdim v mojej roztržitej hlave na úplne iných planétach. Pritom čerstvé syry typu lučina milujem a špeciálne posledné mesiace som na nej závislá ako nikdy.

Ako som tak včera lenivo listovala v mojich obľúbených blogoch, ku ktorým som sa už nejakú dobu nedostala, natrafila som na domáci tvarohový syr aj u Věrušky. A tak som sa z ničoho nič nechala predsa len nakopnúť. Ibaže som vo svojej lenivosti pomery ingrediencií mierne pozmenila (a výsledok je stále super).



Domáci tvarohový syr s bylinkami

- 500 g dobrého hustého jogurtu
- 250 g kyslej smotany
- 1 PL soli
- hrsť čerstvých zelených bylín, u mňa bazalka a cibuľková vňať

Pripravíme si sitko, ktoré vystelieme niekoľkokrát preloženou gázou alebo plienkou. Vystlané sitko položíme do menšieho hrnca.

Jogurt, smotanu a soľ poriadne premiešame a preložíme do vystlaného sitka. Necháme cca 12 hodín (aspoň na noc) na kuchynskej linke pomaly odkvapkávať. Odkvapkaný syr (až ma prekvapilo, koľko srvátky mi ostalo) bude mať krásnu, krémovú, jednoducho roztierateľnú konzistenciu. 

Po pobyte na linke necháme syr ešte asi 6 hodín odpočívať v chladničke (ak vydržíme). Vybrané bylinky nakrájané na jemno, ale pokojne aj cesnak, chren, či mletú papriku podľa chuti vmiešame do syra a hotovo. Napríklad ja som teraz úplne hotovo a v bazalkovo-cibuľkovom nebi :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára