sobota 5. apríla 2014

Teplý šošovicový šalát s petržlenovým pestom, kozím syrom a celestínskymi rezancami

Jar prišla oveľa skôr, ako mala, Miletička praská vo švíkoch pod návštevníkmi, bylinkami, šalátmi a priesadami, vyťahujú sa bicykle a krátke sukne, život je fajn.

A čo je super, už aj na trhoch sa objavujú zelenosti, ktoré sme ešte nedávno partizánsky ťahali zo záhrady alebo loudili od susedov. Napríklad sa mi na Miletiške podarilo kúpiť šťavel, ktorý nám inak cez plot podáva vždy susedka. Minulý víkend sme preto mali šťavelové hody, s vareným hovädzím, šťavelovou omáčkou a zemiakmi na masle. Simple and more than great.

Pre jar je  vlastne typické to, že už je veľa zelenôho, ale ešte nie dosť inšôho - čo nás núti využívať ešte zimné zásoby. Tento šalát je jeden z takých typických prechodníkov - veľa čerstvých byliniek, ale typicky zimná šošovica.




Teplý šošovicový šalát s petržlenovým pestom a celestínskymi rezancami


Šalát a pesto: 

- 1 pohár zelenej šošovice
- 2 hrste petržlenovej vňate
- viazanička mladej cibuľky, nakrájanej na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g tekvicových semiačok, nepražených a nesolených
- 1/2 pohára tekvicového oleja
- 1 PL strúhaného parmezánu
- hrubozrnná soľ
- malá čerstvá čili paprička
- šťava y 1/2 citróna
- čerstvý kozí syr

Celestínske rezance:

- 2 stredné vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL smotany
- čerstvo namletá štipka čierneho korenia
- hrsť mladej žihľavy
- štipka soli
- 2 PL oleja

Postup nie je žiadna veda. Dáme variť šošovicu a varíme do mäkka. Nesolíme.

Kým sa varí šošovica, pripravíme si pesto. Do mixéra dáme petržlenovú vňať, cesnak, tekvicové semiačka, hrubozrnnú soľ, parmeyán a mixujeme. Postupne pridávame tekvicový olej, až kým nemáme želanú konzistenciu - pesto nechceme riedke, musí však byť ostať vláčne a spojené.

Do ešte horúcej šošovice pridáme jarnú cibuľku, pesto a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame a rozdrvíme do šalátu čerstvý kozí syr. Posypeme nadrobno nakrájaným čili, ktoré pridá sladký tón.

V poslednej fáze si pripravíme rezance. Metlou vyšľaháme dve vajcia, do ktorých postupne preosejeme múku. Osolíme, okoreníme a pridáme najemno nakrájanú žihľavu. Žihľavu mi verte - má vynikajúcu, jemne korenistú chuť (a tepelne upravená nepáli). Na panvici rozpálime olej, vylejeme na ňu pripravenú zmes a opečieme z oboch strán palacinku. Po opečení palacinku skrútime do roládky a nakrájame na rezance, ktoré hneď pridáme do šalátu.

Podávame okamžite po dokončení rezancov.


1 komentár:

  1. mnaam, vyzera to skvele, este som nejedla zelenu sosovicu :)
    a zboznujem petrzlen:)

    OdpovedaťOdstrániť