streda 21. augusta 2013

Svieži paradajkový koláč z krehkého cesta

Domácich paradajok sa nikdy neviem dočkať. Dokonca som tento rok v obchode kupovala len raz - s normálnou paradajkou, pestovanou v záhrade, čerstvo strhnutou a prevoňanou slnkom sa tie kupované nedajú porovnávať. To vlastne teoreticky všetci vieme - problém je, že pri množstve kupovaných vlastne zabúdame, ako má dobrá paradajka chutiť. 

Tak som si vlastne dala paradajkový pôst, až do doby, kým nezarodia naše vlastné. Máme ich vždy vyše hlavy, niekoľko odrôd, aby si každý prišiel na svoje. A mimo sezóny ich máme požehnane napretlakovaných, nalečovaných, či sterilizovaných v celku s bazalkou - tieto polotovary potom používame miesto kupovaných bezchuťových a navoskovaných oranžových vecí až do ďalšej sezóny.



Kým sú však paradajky v sezóne, bolo by hriechom, popri bláznivom spracúvaní na zimu, nevyužiť ich čo najviac v čo najjednoduchšej podobe. A keďže sme boli v sobotu pozvaní na BBQ ku kamarátke, popri výrobe zmrzlín a brownies som si nenechala ujsť urobiť svieži koláč z krehkého cesta, čerstvých cherry paradajok a mascarpone. Vlastne taký slaný, polpečený cheesecake.


PARADAJKOVÝ KOLÁČ Z KREHKÉHO CESTA

Na cesto:

- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- ľadová voda

Na plnku:

- 0,5 kg cherry paradajok
- 500 g mascarpone
- pohár čerstvej bazalky
- olivový olej
- balsamico
- horčica so zeleným korením (alebo akákoľvek podľa chuti, fajn môže byť aj hrubozrnná)
- hrubozrnná soľ

Múku a maslo vymiešame do drobeničky a po lyžičkách opatrne pridávame ľadovú vodu, až kým nezíska hladkú, pevnú gumovú konzistenciu. S vodou to však nepreháňame, nechceme ho mať celé premočené - upieklo by sa na tvrdú, nie veľmi atraktívnu kôrku. Vytvarujeme ho do gule, ktorú si mierne sploštíme a dáme chladiť asi na 40 minút. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.

Paradajky prepolíme a zmiešame s pár lyžicami olivového oleja, natrhanou časťou bazalky, hrubozrnou soľou a pár lyžicami balsamica. Necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote marinovať.

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme do pripravenej formy. Pečieme zaťažené suchými strukovinami (bôb víťazí! :)) asi 15 minút, kým okraje nezozlatnú. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou horčice, na ňu rozotrieme vrstvu premiešaného mascarpone. Na mascarpone poukladáme marinované paradajky, z ktorých sme vyliali nahromadenú šťavu. Ozdobíme zvyškami čerstvých bazalkových listov. Podávame vychladené, ak nepodávame ihneď, paradajkovú časť odložíme až na bezprostredné podávanie, aby sa koláč zbytočne nerozmočil. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára