Vďaka bohatej úrode nestriekaných broskýň, ktorá sa tohto roku podarila kamarátke, sme dostali krásnu bedničku voňavých, akurátne zrelých broskýň, ktoré nám prevoňali byt. Na to, že je to jej záhradkárska prvotina (v dome býva prvý rok), má byť na čo hrdá :)
Väčšina broskýň šla do broskyňového lekváru s limetami a škoricou a broskyňového džemu s ružovou vodou - teším sa, ako ich budem v zime likvidovať. Pár kúskov, ktoré ostalo, sa zmestilo do rýchleho raňajkového koláčika a zmrzliny k nemu.
BROSKYŇOVÝ KOLÁČ S CHAI-om
- 200 g hladkej múky
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 3 PL chai-u (my máme David Rio, iné značky sa dajú kúpiť v obchodoch s bioobchodoch)
- 300 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 3 vajcia
- 250 ml cmaru
- 115 g masla izbovej teploty
- 125 ml repkového oleja
- 125 ml repkového oleja
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 PL ružovej vody (taktiež sa dá kúpiť v bioobchodoch alebo obchodoch s ázijskými potravinami)
- soľ
- 5 - 6 ks broskýň
- pár lyžíc marhuľového alebo broskyňového lekváru na potretie po dopečení (nemusí byť)
Rúru si vyhrejeme na 170 stupňov.
Obe múky, prášok do pečiva, chai a soľ dôkladne premiešame.
Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový extrakt a ružovú vodu, cmar a olej a zľahka všľaháme vajcia.
Spojíme maslovú zmes s múkovou a vlejeme hustú zmes do pripravenej tortovej formy. Na vrch položíme pripravené broskyne.
Pečieme asi hodinu, kým špáratko zapichnuté do koláča nevyjde suché. Po dopečení, ak máme po ruke lekvár, pretrieme upečený koláč 1 až 2 PL lekváru, na lesk a dochutenie.
- pár lyžíc marhuľového alebo broskyňového lekváru na potretie po dopečení (nemusí byť)
Rúru si vyhrejeme na 170 stupňov.
Obe múky, prášok do pečiva, chai a soľ dôkladne premiešame.
Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový extrakt a ružovú vodu, cmar a olej a zľahka všľaháme vajcia.
Spojíme maslovú zmes s múkovou a vlejeme hustú zmes do pripravenej tortovej formy. Na vrch položíme pripravené broskyne.
Pečieme asi hodinu, kým špáratko zapichnuté do koláča nevyjde suché. Po dopečení, ak máme po ruke lekvár, pretrieme upečený koláč 1 až 2 PL lekváru, na lesk a dochutenie.
Výsledok - rýchla fotka z raňajok:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára