štvrtok 22. augusta 2013

Jeden perfektný brownie (odpoveď na základnú otázku Života, Vesmíru a vôbec)

Koľko čokolády je priveľa čokolády? Otázka, ktorú možno rozoberať donekonečna.

Pretože odpoveď na ňu vysoko presahuje suché 42. Priveľa čokolády je akurát čokolády. Akurát čokolády nemôže byť priveľa čokolády. Pomoc! Ľudský mozog jednoducho nie je stavaný na to, aby naozaj porozumel korelačným aspektom množstva a kvalitnej, tmavej, hodvábnej, kamarátskej, sexi nádhere, ktorou ozajstná čokoláda je.

A to sa ani nechcem púšťať do  odvekého sporu o tom, či je biela čokoláda čokoláda.

Keď teória mätie, treba sa ponoriť do úskalia praxe. Napríklad v podobe brownies, amerického zázraku majúceho tisícky verzií, ktorý vyzerá skromne, ale keď je tak akurát akurátny, v ústach vybuchuje. Ako brownie z tmavého muscovada, recept na ktorý som si požičala z krásneho blogu palachinkablog.com.


MUSCOVADO BROWNIES

Cesto:

- 200 g tmavej čokolády
- 200 g masla
- 100 g tmavého cukru muscovado (dá sa kúpiť v Mark & Spencer)
- 4 vajcia, žĺtky a bielky osobitne
- 35 g hladkej múky
- štipka soli
- v originálnom recepte sú 2 ČL silnej kávy, ja som pridala aj 2 ČL brandy

Poleva:
- 30 g nasucho opražených lieskovcov
- 35 g tmavého cukru muscovado
- 1 PL šľahačkovej smotany (u mňa až 100 ml)
- 60 g tmavej čokolády
- 60 g masla

Rozpálime rúru na 180 stupňov.

V miske s dvojitým dnom roztopte čokoládu, maslo a kávu. Keď je roztopená, pridajte 50 g muscovada. Ak pridávate brandy ako ja, pridajte aj brandy. Necháme schladnúť, nie však stuhnúť.

Vymiešajte žĺtka so zvyšnými 50 g muscovada. Vmiešame čokoládovú zmes a zľahka premiešame. Pridáme preosiatu múku a soľ.

Bielka vyšľaháme dotuha (vyšľahané sú, keď sa nám tvoria pevné špičky) a vmiešame do žĺtkovej zmesy. Bielka nepridávame prudkým miešaním, skôr ich zľahka v žĺtkovo-čokoládovej zmesy špachtľou obaľujeme.

Hotové vlejeme do formy a pečieme asi 30 minút; koláč je hotový, ak z neho po testovaní vytiahneme suché špáradlo.

Kým sa koláč pečie, pripravíme si polevu. V miske s dvojitým dnom roztopíme muscovado so šľahačkovou smotanou. Pridáme čokoládu a maslo a necháme rozpustiť. Zľahka vychladíme, nalejeme na upečený koláč a navrch nasypeme opražené lieskové orechy.

V zálohe držíme creme freche, jogurt alebo zmrzlinu - to pre prípad, že by sa priveľa, teda akurát čokolády niekomu žiadalo zmierniť čímsi osviežujúcim.

2 komentáre:

  1. Trochu vela cokolady je tak akurat :D Privela cokolady neexistuje :D
    A biela cokolada JE cokolada.
    A brownies su mega :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Privela cokolady je oxymoron !
    :D
    mnam, mnam, so zmrzlinou

    OdpovedaťOdstrániť