pondelok 12. augusta 2013

O hnusných pondelkoch (a broskyňovom koláči z krémového syra a mascarpone) (Fredericksburg Peach Cream Cheese Tart)

Prisámvačku, tú knihu som si kúpila úplnou náhodou. To som si tak jedného letného večera blúdila po koláčových knihách na amazone a zrazu ups - objednávka bola potvrdená. Totálna náhodička. Taká, akurát pred výplatou. A ak vás bude chcieť môj muž presvedčiť o mojom zločinnom úmysle, nedajte sa. Vis maior - a basta.

The Pastry Queen od Rebeccy Rather a Alison Oresman je pravá texaská nakladačka. Ako u správnych amíkov, maslo vážite odmerkou z pohára, s ničím iným než s uncami a fahrenheitami sa nezmierite a najväčšia exotika sú kolache (vyslov koh-LAH-che). Takže buďte pripravení na pečenie s prevodnými mierkami. Recepty v nej sú však poctivé, akurát príjemne stojace rovnými nohami na zemi a povedzme si rovno - lákavé.

Prvý, ktorý som musela vyskúšať, je Fredericksburg Peach Cream Cheese Tart, pretože áno, pár broskýň mi ešte ostalo. Mám len jednu fotku - kus, ktorý som odrezala starkému na raňajky, nech ho ten ďalší zo série odporných pondelkov až tak nemrzí. Zvyšok dorazili kolegovci v práci - aby im ten pondelok skôr ubehol.

Čo mi pripomína - pondelky v práci - najmä tie podovolenkové - i keď dovolenka trvala len dva dni - vyžadujú naozaj špeciálny režim. Už nikdy ich nebudem začínať bez koláčika. 


Každý, kto má rád ovocný cheesecake ľahkej, zamatovej konzistencie, by nemal váhať. 

BROSKYŇOVÝ KOLÁČ Z KRÉMOVÉHO SYRA A MASCARPONE

Na cesto:

- 2 poháre hladkej múky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 pohára cukru
- 1 ČL citrónovej kôry (u mňa limetová)
- 1/2 pohára masla
- 1 vajce
- 1/4 pohára studenej šľahačkovej smotany

Na plnku:

- 250 g krémového syra (philadelphia, lučina)
- 1/2 pohára cukru
- 1/2 pohára mascarpone
- 1 ČL vanilkového extraktu (frkla som polievkovú + šťavu z polovice limety)
- 2 veľké vajcia
- 1/2 pohára hladkej múky
- 1/4 ČL soli

Na ovocnú strechu s glazúrou:

- 5 - 6 zrelých broskýň, nakrájaných na plátky, vyváľaných v škorici
- 1/2 pohára cukru (ja som ďalší cukor jednoducho odignorovala)
- 1/2 pohára marhuľového džemu (u mňa tohtoročný broskyňový so škoricou, rumom a limetou, vid nižšie)
- 3 PL brandy
- 3 PL vody

Rúru vyhrejeme na 195 stupňov.

Prvé si pripravíme cesto: múku, soľ, cukor, citrusovú kôru pomaly vymiešame. Pridáme maslo a premiešavame, až kým sa nám nevytvorí mrvenička (posýpka). Osobitne si vymiešame vajce so šľahačkou a rýchlo vymiešame s posýpkou, na hladkú guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť. 

Kým cesto odpočíva, mixérom vymiešame krémový syr s cukrom do peny. Pridáme mascarpone a vanilkový extrakt (a citrusovú šťavu, ak sme sa odviazali), akurát, aby sa spojili. Pridáme vajcia a šľaháme na pomalých otáčkach asi minútu. Nakoniec pridáme múku so soľou a zapracujeme do vzniknutej hmoty, aby sa prepojili.

Z chladničky vyberieme cesto, vyvaľkáme ho asi na 2 cm a vložíme do pripravenej okrúhlej formy. Popravde, moje cesto na vaľkanie pripravené nebolo - tak bolo vo forme pekne roztlačené a až tam vyvaľkané malým valčekom - nijak mu to vo výsledku neuškodilo.

Do pripraveného cesta vlejeme plnku. Na ňu rozložíme pripravené broskyne  a zasypeme ďalším cukrom (cukrový krok som vynechala). Vložíme do rozpálenej rúry a pečieme asi hodinu. Upečený koláč má pevnú, netrasľavú konzistenciu a chrumkavé okraje.

Kým sa koláč pečie, pripravíme si glazúru - na miernom ohni ohrejeme lekvár s brandy a vodou. Ja som pridala len ďalší biely rum, ktorý som už aj tak mala v broskyňovom džeme - nechcelo sa mi miešať dva alkoholy - aj tak je z pondelkov hlava boľavá :) 

Upečený koláč vyberieme a ešte za horúca ho potrieme glazúrou. Necháme vychladiť a podľa knižky ho podávame izbovoteplý :) (Studený z chladničky je fasa tiež).


A aby som neostala dlžná ten broskyňový džem, ktorý som použila ja, ak by sa niekomu nechcelo robiť koláč s marhuľovým.

BROSKYŇOVÝ DŽEM S LIMETOU, BIELYM RUMOM A ŠKORICOU

- 2 kg zrelých broskýň, nakrájaných na menšie kúsky
- 1,8 kg cukru
- 5 limiet, kôra aj šťava (ak máte suchšie limety, pokojne viac + si nechajte nejaké po ruke, keby sa žiadalo dokysliť džem)
- 5 (alebo viac) PL škorice, podľa chuti
- 1 pohár bieleho rumu

Broskyne spolu s rumom, limetovou šťavou aj kôrou (po vymačkaní limiet pridávam aj vnútro, nakrájané na menšie kúsky) postavíme na oheň, privedieme k varu a tesne pod jeho bodom rozvaríme, asi 20 minút (podľa zrelosti broskýň, ak sú tvrdšie, aj o trochu dlhšie). Ďalej varíme na miernejšom plameni, kým sa džem nedžemovatie (tanierikový test - na tanieirk z mrazničky kvapneme kvapku, keď sa nerozteká alebo nezleje späť potom, ako sme po nej prešli nechtom, je džem dosť hustý). 

Stále miešame - škorica má sklony prihárať.

Sterilizujeme nasucho - do vysterilizovaných horúcich pohárov plníme džem, dôkladne zaviečkujeme, otočíme hore hlavou a necháme chladnúť cez noc v deke. 

2 komentáre: