štvrtok 8. augusta 2013

Hruškové čatní najlepšie na svete

Zarodila nám prvá hruška. Je to kráľovná medzi hruškami, jej zrelé plody sú krásne, jemné ako maslo, výrazné, šťavnaté a rodí vždy veľmi bohato. Už som sa jej nevedela dočkať, takže keď sa vyhlásilo, že je čas, očesali sme hneď prvú debničku.

Keďže jej plodov je vždy požehnane, čo nezjeme napriamo, ide do varenia a do zásob. Zavárame aj sušíme. Aj sušenie je veda - výsledky nie vždy stoja zato, stačí, ak sa ovocie presuší. Minulý rok sa však našej babke podarilo nasušiť ich dokonale - hrubé sušené pláty boli tak akurát, pričom po vysušení okrem ich koncentrovanej chuti dostali jemný podtón portského. A keďže je babka génius, pre istotu ich vysterilizovala v uzavretých zaváracích pohároch - až dodneška sa vďaka tomu na ich konzistencii ani chuti nič nezmenilo. Aj keď - ostalo len pár pohárikov.

Prvú vec, ktorú som tohto roku spravila do zásoby, je hruškové čatní. Keďže mám vďaka kamarátke práškovú horčicu z Anglicka (tu som sa jej nevedela dopátrať a uvádza sa v mnohých receptoch na rôzne druhy čatní) a keďže na mňa v zálohe čakali ešte sušené hrušky a zvyšky kandovanej citrónovej kôry, rozhodla som sa tentokrát, že čatní si namiešam len tak z hlavy, ako mi príde, pričom vynechám cibuľu, ktorú inak dávam do čatní takmer vždy. 

Výsledok mi spravil takú radosť, že sa s ním jednoducho musím podeliť.



HRUŠKOVÉ ČATNÍ

- 1,2 kg zrelých čerstvých hrušiek, ošúpaných a nakrájaných na kocky (+ pár ks ešte nezrelých)
- 400 g sušených hrušiek, nakrájaných na kocky
- 200 g kandovanej citrónovej kôry
- 800 g cukru
- 1 hrnček jablkového octa
- 5 PL horčičného prášku
- 5 cm strúhaného zázvoru
- 1 roztlačený cesnak
- 10 klinčekov a semená z 10 toboliek kardamónu, dôkladne rozdrvené v mažiari
- 1 PL badiánu
- 2 PL nadrobno pokrájanej čili papričky

Hrušky v širokom kastróle privedieme k varu a pomaly dusíme. Keď zmäknú, trochu ich rozpučíme obyčajným pučidlom na zemiaky. Pridáme cesnak, klinčeky, kardamón, badián a čili, zázvor, kandovanú citrónovú kôru, sušené hrušky aj zázvor a dôkladne premiešame. Varíme spolu asi ďalších 10 minút.

Pridáme cukor a  miešame, kým sa nerozpustí, potom vlejeme ocot. Necháme tesne pod bodom varu prebublávať, až kým sa masa v hrnci neredukuje o jednu tretinu. Ďalej je už na našom rozhodnutí, ako tekuté, resp. ako husté čatní chceme mať. K syrom je lepšia hustejšia konzistencia, ako príloha k zeleninovým či mäsovým jedlám postačí aj redšie zloženie. Ak chceme čatní hustejšie varíme dlhšie, prípadne, aby sme ovocie dlho netrápili, odstavíme z ohňa, prikryjeme, počkáme jeden deň a potom dáme opäť variť. V hruškách, ak nie sú všetky prezreté, je dostatok pektínu na to, aby zhustnutie utiahol sám, bez chémie.

Sterilizujeme na sucho - pripravené sterilizované poháre naplneníme, zaviečkované ich obrátime dolu hlavou, zabalíme do deky a necháme  cez noc odpočinúť.

2 komentáre:

  1. Milujem toto tvoje čatní :-) tento rok sa hecnem a spravím si vlastné ;-) J.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, Tvoje catni ochutnane - vydarilo sa Ti! :)

    OdpovedaťOdstrániť